Den začíná bezlepkovou snídaní

od Helena Syslová
0 komentář

Hledáte příklady nebo inspiraci pro bezlepkovou dietu? Existuje mnoho internetových fór, na kterých si své zkušenosti vyměňují právě rodiče dětí postižených celiakií. Možností je velké množství a vždy je z čeho vybírat. Navíc recepty, které použijete pro snídani, vás mohou inspirovat i při tvorbě lákavé svačiny. Podívejte se na několik příkladů:

Snídaně slaná i sladká

K snídani můžete dětem s celiakií nabídnout bezlepkové pečivo s rostlinným tukem a bezlepkovou uzeninou nebo sýrem vhodného složení, zvolit však lze i zdravější variantu s doma připravenou pomazánkou nebo třeba ovocný koláč z tvarohového těsta.

Zeleninová pomazánka – Smíchejte a vidličkou našlehejte suroviny: rostlinný tuk, nakrájená natvrdo uvařená vejce, nastrouhaný sýr a mrkev, sůl. Namažte na pečivo a posypte nasekanou cibulkou, pažitkou nebo petrželí.

Jednoduchá šunková pomazánka s tvarohem – Smíchejte a našlehejte tři lžíce rostlinného tuku s měkkým tvarohem a zakysanou smetanou, přidejte nakrájené kousky bezlepkové šunky a namažte na pečivo. Posypte nasekanou pažitkou nebo petrželí, vhodná je i nať mladé cibulky.

Bezlepkový koláč z tvarohového těsta s ovocem – 150g Hery, 1 vanilkový cukr, kypřicí prášek, 750g ovoce, 250g měkkého odtučněného tvarohu, 250g cukru moučka, 2 větší vejce, 250g mouky (bezlepkové), čtvrt čajové lžičky soli, drobenka z mouky, másla a moučkového cukru. Heru, žloutky a cukr utřít do pěny. Přidat tvaroh a prošlehat. Vmíchat mouku s kypřicím práškem, na závěr sníh z bílků a sůl. Na vyšší plech položit pečicí papír a rozetřít těsto. To pak poklást ovocem a zasypat drobenkou. Peče se v předehřáté troubě při 180 stupních cca 30 minut. Můžete použít i některou z pro děti přitažlivých forem na koláče.

Snídaně 2

Domácí nebo kupované pečivo?

Základem dětské bezlepkové snídaně většinou bývá bezlepkové pečivo. Zvolíte-li si kupovanou variantu, věnujte dostatek času čtení štítku se složením na obalu. Zkontrolujte, zda je pečivo skutečně bezlepkové a zda neobsahuje větší množství přídavných látek nebo nemá prošlou dobu spotřeby. Také obal by měl být neporušený. Nejste-li si jisti, ptejte se personálu prodejny.

Dáváte-li přednost doma pečeným houskám, rohlíkům nebo chlebu, vyplatí se pořídit si domácí pekárnu a vyzkoušet třeba křupavé rohlíčky. Na ně budete potřebovat čtvrt litru mléka, 2 bílky, trochu soli, 5 lžic slunečnicového oleje, 500g bezlepkové mouky, sušené droždí, 2 lžičky cukru. Suroviny se zpracují v pekárně, vykynou při programu pro kynutí těsta. Poté se těsto ještě jednou propracuje a vytvarují se rohlíky. Ty se uloží na plech vyložený pečícím papírem a nechají se dokynout. Poté se potřou vodou a posypou podle chuti, a pečou se v předehřáté troubě při 180 stupních cca 20 minut. Pak už stačí naservírovat na lákavém dětském servisu společně třeba s dobrou pomazánkou.

Mohlo by se vám také líbit: