Jak na zdravější cukroví

od Kristýna Kubátová
0 komentář

Před Vánoci se většina lidí rozhodně hodit za hlavu starosti s postavou a špatnými krevními testy. Sázejí na to, že si na Nový rok dají zázračné předsevzetí a nabraná kila zase zhubnout. Jenže se u toho často zapomíná na děti, které musí jíst to, co se doma napeče a uvaří. A takové dítě si asi těžko řekne, že v lednu začne držet dietu. Je proto lepší na ně myslet hned od začátku a nebrat zdraví vlastních dětí na lehkou váhu.

Jak všichni víme, je téměř nemožné vysvětlit dětem, aby si dali jen pár kousků cukroví na chuť. Místo toho často spořádají celý Cookies with cinnamon and orangetalíř na hlad, a pak z přemíry cukru neklidně poskakují po bytě až do večera. Nejlepší řešení je také to nejjednodušší. Místo neustálého dohadování s mlsným potomkem pozměníme známé recepty.

Zdravé cukroví 

První krok k úspěchu je výběr kvalitních surovin. Ideální by samozřejmě bylo nakoupit vše v bio kvalitě. Jenže před Vánoci mají lidé často hluboko do kapsy a označení bio sebou přináší také vyšší cenu. Proto si alespoň pohlídejte, abyste místo potravin nekupovali jen jejich podivné náhražky. Tzn. pravou čokoládu místo čokoládové pochoutky a máslo nejlépe s označením – čerstvé. Při pečení zdravějších variant cukroví jde především o chytré nahrazení nezdravých surovin. Pokud je v receptu bílá mouku, tak použijte ideálně špaldovou celozrnnou mouku. Ta je zdravá a zároveň nenaruší tolik strukturu cukroví jako ostatní celozrnné mouky. Tam, kde se v receptu používá čokoláda, dejte vždy hořkou s minimálním podílem kakaa 70 %.

Největším strašákem v cukroví je bez diskuze cukr. Děti jsou po něm hyperaktivní, kazí jim zuby a stávají se na něm závislé. Při jeho náhradě v první řadě zapomeňte na umělá sladidla.

Zde jsou typy na to, čím nahradit cukr v cukroví:

  • Stévie – výtažek z této rostlinky je mnohonásobně sladší než cukr a nemá žádné kalorie. Jenže také skoro nic neváží, takže je nutné zbylou vánu nahradit něčím jiným. To se nemusí na první pokus povést a tak je lepší si udělat testovací várku.
  • Agáve – chuť tohoto sirupu je lépe zaměnitelná s cukrem než výtažek ze stévie.
  • Med – med je klasika. Má v sobě plno prospěšných látek a je vhodný např. pro pečení perníčků.
  • Javorový sirup – javorový sirup je taková malá superstar mezi náhražkami za cukr. Nemusí se ničím dovažovat, jeho karamelová chuť se skvěle hodí k cukroví a děti tak nepoznají rozdíl.

Nakonec ještě poslední rada. Cukroví po upečení neobalujte v cukru. Zbytečně mu tak dodáváte kalorie navíc.

Mohlo by se vám také líbit: