Vytvořte svému dítěti kompletní bezlepkové obědové menu

od Helena Syslová
0 komentář

I s bezlepkovou dietou můžete svému dítěti připravit kompletní obědové menu, které uspokojí i náročného jedlíka. Zkuste začít malým předkrmem, který naladí chuťové buňky na další chody. Jako předkrm můžete použít klasickou rolku s tvarohovou pomazánkou – stačí velký plátek šunky, tvaroh a příchuť podle nálady – sýrová, s pažitkou, cibulkou nebo petrželí – tak, jak ji má vaše dítě rádo. Jako lehký předkrm lze využít salátový pohár.

Lehká polévka povzbudí chuťové buňky

Následovat může lehká krémová polévka například z dýně, zeleninové směsi s bramborem, mrkve nebo oloupaných rajčat. Do měkka uvařené suroviny vždy rozmixujete a dochutíte, okořeníte kořením vhodným pro bezlepkovou dietu a na talíři zasypete osmaženými kostičkami z bílého bezlepkového pečiva. Pokud zvolíte variantu hustší polévky, použijte ji jako hlavní jídlo, doplněné bezlepkovým pečivem.

zdravý oběd

Nemějte strach z hlavního jídla

Jako hlavní jídlo se hodí třeba maso naložené v jogurtové marinádě. Tu můžete ochutit pepřem, česnekem, grilovacím kořením nebo kurkumou. Maso s marinádou se zapéká v pekáči a podává se s bramborem. Bezlepková dieta neznamená, že si vaše dítě nemůže dát oblíbené závitky – pouze v jiné úpravě. Zkuste zkombinovat kuřecí a vepřové maso, naplnit zeleninou nebo olivami, ochutit a upéci nebo ugrilovat. Společně s brambory nebo bramborovou kaší ocení takové jídlo nejen vaše dítě, ale celá rodina. Dává vaše dítě přednost bezmasým sladkým jídlům? Zkuste klasické buchtičky se šodó v úpravě pro bezlepkovou dietu. Těsto vyrobíte z bezlepkové mouky, vše ostatní můžete použít podle původního receptu a úspěch je zaručen.

Tečku za obědem tvoří dezert

Chybí vám po obědě ještě dezert? Podávejte domácí bezlepkovou zmrzlinu. Využijte sezónní ovoce a šlehačku, jako sladidlo použijte moučkový cukr nebo glukopur. Vše rozšleháte a necháte zmrazit ve formičkách. Vyrobit můžete i domácí vanilkovou zmrzlinu ze žloutků, cukru a šlehačky, kterou je však nutno zahřát alespoň na 60 stupňů a následně zchladit a zmrazit. Oblíbené dezertové palačinky připravte z bezlepkové mouky klasickým způsobem a naplňte čerstvým ovocem. Nechcete-li sladký dezert, můžete místo něj podávat salátovou misku podle sezónní nabídky.

Mohlo by se vám také líbit: