3 nejlepší kojenecké recepty aneb začínáme s příkrmy

od Michaela Romanová
0 komentář
příkrmy

Je známo, že v prvním roce života miminka se formuje jeho imunita, která závisí především na správné výživě. V této věci je hlavním pomocníkem správně vybraná a kvalitní strava, vhodně zvolené příkrmy, které vaše miminko nastartují do života.

Maminky dětí si na výživě svých broučků vždy dávají záležet a neustále se inspirují novými a novými recepty. Pojďme si ty nejlepší kojenecké recepty představit. Pokud některý z nich neznáte, jistě jej brzy do stravy svého dítěte zahrnete.

S příkrmy se začíná docela brzo

Pokud ještě pamatujete vyprávění svých maminek o tom, jak se v půl roce dítěte začínalo s prvními příkrmy, budete možná docela překvapení. V poslední době pediatři totiž doporučují začít s příkrmy v ranějším věku, a to již ve třech měsících. Opírají se tak o mnohé studie, které dokazují, že alergie dětí nevznikají v takovém množství, pokud je jim potravina podávána do prvního roku života pravidelně. Čím dřív s některými potravinami začnete, tím lépe pro dítě.

Z čeho a jak vařit

Unie pediatrů doporučuje pro první příkrmy takové potraviny, které jsou pro místní geografické podmínky typické. Obvykle se začíná zeleninovými příkrmy, obsahujícími mrkev, cuketu, květák, brokolici, špenát atd. Co se týče kaší, je ideální začít tou rýžovou (nemléčnou) a pokračovat kukuřičnou, ovesnou nebo pohankovou. Zeleninu vařte v páře, tak zachováte nejvíce vitamínů.

miminko

Preferujte ovoce a zeleninu, které jsou pro naše geografické podmínky typické. (foto: 123RF)

Hruškovo-jablečné pyré

Pokud se vám letos na zahradě urodilo hodně ovoce, je potřeba toho využít. Pokud zahrádku nemáte, není nutno smutnit. Kvalitní ovoce i zeleninu můžete nakoupit třeba na trhu nebo v obchodech s bio potravinami. Je ideální, když do jídelníčku malého dítěte budete zahrnovat produkty, které zrovna dozrávají. Podobné pravidlo můžete následovat i u sebe samých. Co tedy využít na ovocné pyré?

Nejlepší a nejchutnější pyré se dělá z jablek a hrušek. Recept je jednoduchý. Budete potřebovat:

  • 1 zralou hrušku
  • 1 jablko či jablečnou šťávu

Zralou hrušku oloupeme, odstraníme semínka, nakrájíme nadrobno. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo šťávou a vaříme na mírném ohni do změknutí (asi 4 minuty). Následně změklou hrušku rozmixujeme v mixéru. Pyré nejlépe chutná mírně teplé. Můžete ho udělat i ve větší dávce a zbytek zamrazit nebo zavařit do sklenic.

Dýňové pyré

Pokud chcete od ovoce trošku změnu a máte chuť na zeleninové dobroty, tak příjemným zpestřením bude nepochybně pyré z dýně. Jeho recept je trochu odlišný od obvyklého povaření květáku, hrášku nebo jiné zeleniny. Dýňové pyré je totiž skvělé v kombinaci s mlékem! Recept je o to zdravější, že přímo počítá s mlékem mateřským. Budete na něj potřebovat:

  • 100 g dýně
  • 25 ml umělé výživy nebo mateřského mléka
pyré

Dýňové pyré je skvělá alternativa k ovocnému pyré. (foto: 123RF)

Dýni nakrájíte na malé kousky a uvaříte ve vodě nebo v páře. Zda je dýně hotová zjistíte snadno tím, že ji propíchnete vidličkou. Měla by být velmi měkká a snadná k rozšťouchání vidličkou. My ji však rozmixujeme, což je jistější, aby se v pyré neobjevovaly velké kousky. Nakonec přidejte již zmíněné mateřské nebo umělé mléko.

Ovocná rýžová kaše

Nemusíte se ničeho obávat, ingredience na tento recept seženete snadno a příprava je také velice jednoduchá. Připravte si:

  • 50 g čerstvého ovoce (využít můžete meruněk, broskví či jahod, pokud si troufáte)
  • 200 ml vody nebo mateřského či umělého mléka
  • rýžová kaše pro kojence (v nejvyšší možné kvalitě)

Čerstvé meruňky zalijeme vodou a vaříme do úplného změknutí (cca 20 min). Uvařené ovoce poté ještě rozmixujte na kaši. Smíchejte rýžový prášek s mateřským mlékem nebo vodou. Poté spojíme meruňkové a rýžové pyré dohromady a vznikne nám lahodný příkrm, po kterém se miminko bude olizovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Když dítě nechce jíst zeleninu. Jak ji do něj dostat?

Když dětem nechutná zdravá strava

 

Mohlo by se vám také líbit: