Jak elektronika nepříznivě ovlivňuje naše děti?

od Michaela Romanová
0 komentář
elektronika

Elektronika je v této době velmi rozšířená, přičemž se dostává i do rukou dětí různého věku. Otázkou však je, jestli je správným krokem ve výchově dětem umožnit  k ní přístup, anebo se ho raději snažit omezit. Jaký je vliv elektroniky na dítě?

Závislost

Na řadě věcí může vznikat závislost, jednou z nich je právě elektronika. Děti jsou přitom citlivější než dospělí. Jedná se o vážný problém, jestliže se dítě nechce vzdát tabletu, mobilního telefonu či třeba počítače. Jakmile tato zařízení nahrazují ostatní koníčky, je nasnadě zbystřit. Děti totiž vymyslí spoustu možností, jak získat více času na tabletu a podobně. Často si ani neuvědomí, že se jedná o problém, který už nelze zastavit, proto je na rodičích, aby dávali na své dítě pozor.

Hlídejte své dítě

Nelze říci, že by elektronika měla pouze špatný vliv na dítě, klíčové však je hlídat, kolik času s mobilem či tabletem v ruce stráví. Proto by rodič měl mít přesný přehled, kolik času jeho dítě tráví u počítačových her či různých aplikací. Jestliže máte pocit, že se dítě nevěnuje ničemu jinému, je dobré s ním o tom promluvit a nastavit určitá pravidla. Ať už se jedná o maximální čas strávený s elektronikou, či třeba motivaci k vykonávání také jiných činností. Máte podezření, že je vaše dítě závislé na elektronice a nedaří se vám s tím nic dělat? Můžete se obrátit také na odborníky. Tento problém je totiž poměrně častý.

Negativní vliv

Závislost je provázena různými varovnými signály, které vás upozorní na to, že je něco v nepořádku. Dítě nejčastěji odmítá všechny ostatní hračky kromě tabletu a mobilu. Mnohdy závislost vzniká také vlivem vrstevníků, právě mobilní telefon je často znakem prestiže a oblíbenosti v kolektivu.

Závislost můžete poznat poměrně jednoduše – dítě je bez mobilu či tabletu neklidné, lítostivé, vzteklé a vymýšlí mnoho různých způsobů, jak se zpět dostat k této hračce. Mnohdy si děti bez mobilu neporadí, nedokážou si najít jinou zábavu a mohou se tak nudit. Některé z nich navíc preferují herní a online svět před kamarády a rodinou.

Podle výzkumu se ukázalo, že příliš časté používání elektroniky u dětí může způsobit změnu struktury dětského mozku, snížení IQ, zhoršování paměti a kognitivních funkcí. Zejména u malých dětí je to velkým problémem, který je v jejich vývoji velmi ovlivní. U dětí, kteří u telefonu, počítače či tabletu tráví více než pět hodin denně, je také zvýšeno riziko depresí, úzkostných poruch a sebevražedných tendencí.

Fyzické změny

Kromě psychiky může elektronika samozřejmě ovlivnit i fyzickou stránku. Jakmile totiž dítě ztrácí všechny ostatní koníčky, například sport, je mnohem náchylnější k obezitě. Čas strávený online či u her je navíc mnohdy provázen také mlsáním nezdravého jídla. Ačkoliv se to tedy na první pohled nemusí zdát, čas strávený u obrazovky dítě ovlivní v mnoha různých ohledech, které bývají převážně negativní.

Nabídněte jiné koníčky

Aby dítě netrávilo příliš času doma s moderními přístroji, je třeba nabídnout mu jiné alternativy zábavy. Naučte ho proto najít si různé koníčky – ať už se bude jednat o čtení, zábavu s přáteli, rodinný výlet v přírodě a podobně. Je však třeba začít s předstihem. Jakmile se dítě stane na elektronice závislé, jen velmi těžko mu budete vysvětlovat, že existují i jiné zájmy, u kterých se nebude nudit. Z toho důvodu je důležitá prevence, kterou je omezit čas u obrazovky a zajímat se o to, co dítě dělá ve svém volném čase.

Elektronika může být skvělým způsobem, jak dítě rozvíjet a umožnit mu poznávat nové věci. Vše by však mělo probíhat pod kontrolou rodičů. Ti by správně měli mít přehled o tom, kolik času denně dítě stráví za obrazovkou různých zařízení a čím se na nich baví. Myslete na to třeba právě teď v době Vánoc, než svému dítěti nakoupíte hromadu elektroniky.

 

Mohlo by se vám také líbit: