Štrúdl nemusí být zákonitě pouze sladký. Druhou variantu představuje štrúdl slaný. Jaký bude chutnat celé vaší rodině?
Základní těsto
Rychlou variantu představuje hotové listové těsto, které zakoupíte v obchodě. Chcete- li si udělat těsto domácí, může to být třeba toto:
-
250 g hladké mouky
-
1 prášek do pečiva
-
120 g měkkého másla
-
1 žloutek
-
1 kelímek polotučného bílého jogurtu
těsto rozválíme, naplníme vybranou náplní, zavineme, pozřeme žloutkem a posypeme semínky – ideálně sezam nebo slunečnicové.
Varianty náplní
Č. 1
-
sáček kysaného zelí
-
anglická slanina
-
česnek
Na rozválené těsto poklademe slaninu, potřeme rozetřeným česnekem. Zelí pokrájíme na jemné kousky a rozprostřeme na slaninu. Zarolujeme, potřeme vejcem a posypeme semínky.
Č. 2
-
šunka
-
niva
-
sýr žervé
-
drcené vlašské ořechy
Rozválené těsto pomažeme žervé. Na něj poklademe šunku, nastrouháme nivu a zamícháme drcené vlašské ořechy. Zarolujeme, potřeme vejcem a posypeme semínky.
Č. 3
-
lístky baby špenátu
-
1 vařená vejce
-
šunka
-
sýr nastrouhaný nahrubo
Na rozválené těsto naskládáme šunku. Na ní poklademe lístky baby špenátu, nastrouháme vařená vejce a sýr. Zarolujeme, potřeme vejcem a posypeme semínky.
Č. 4
-
rajský protlak
-
šunka
-
sýr gouda
-
balkánský sýr
-
čerstvé lístky bazalky
Rozválené těsto potřeme protlakem rozmíchaným s utřeným česnekem, poklademe plátky šunky, posypeme strouhanými sýry a poklademe čerstvými lístky bazalky, těsto zavineme a potřeme vejcem a posypeme semínky.
Č. 5
-
kysané zelí
-
uvařené uzené maso
Na rozválené těsto rozprostřeme na kousky posekané kysané zelí. Na něj rozprostřeme nadrobno nakrájené uzené maso. Zarolujeme, potřeme vejcem a posypeme semínky.
Toto je jen několik málo tipů na různé náplně. Představivosti a chutím se meze nekladou, takže si můžete vymyslet i svoje vlastní kombinace. Záleží jen na vaší chuti.