Když se řekne koktejl, každý si představí nápoje s alkoholem podávané na večírcích a v barech. Nesmíme ale zapomínat na maminky, které jsou těhotné či kojí, nebo prostě jenom nechtějí pít alkohol, ale přesto touží se pořádně osvěžit v letních dnech. Proto existují takzvané mocktaily – nealko koktejly. Jsou stejně barevné a chutné jako alko koktejly, obsahují ale zdravější ingredience. Vyzkoušejte následující recepty, které můžete klidně podávat i dětem a zpříjemnit si tak společné chvíle.
Medový limetkový vítr
Skvělý osvěžující nealko drink na horké letní dny.
Budete potřebovat:
- 1 sklenici čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce medu
- 5 sklenic vody
- 1 lžíci čerstvých mátových lístků (nasekaných)
- 1 plátek citronu
Postup přípravy:
- Všechny ingredience smíchejte ve džbánu a nápoj nechte 30 minut v chladničce.
- Podávejte vychlazený, ozdobený plátkem citronu.
Tropický ovocný punč
Mix ovocných ingrediencí vaše chuťové pohárky naprosto dostane.
Budete potřebovat:
- ¼ sklenice pomerančového džusu
- ½ sklenice ananasové šťávy
- ½ sklenice mangové šťávy
- kapku grenadinového nebo malinového sirupu
- ½ sklenice drceného ledu
- třešně či višně (nasekané, na ozdobu)
Postup přípravy:
- Do sklenice na martini nalijte grenadinový sirup a přidejte trochu drceného ledu.
- Přidejte pomerančový džus, poté ananasový džus a mangový džus jeden přes druhý, abyste vytvořila barevné vrstvy.
- Ozdobte nasekanými třešněmi a ihned podávejte.
Pokud nemáte zrovna po ruce grenadinu nebo malinový sirup, můžete použít melasu z granátového jablka. Případně můžete doma svařit mražené maliny s cukrem a trochou vody a připravit si malinový sirup.
Růžový grepový punč
Růžová barvička je pro děti velice atraktivní, připravte si proto růžový mocktail.
Budete potřebovat:
- 1 sklenici růžové grepové šťávy
- ½ sklenice domácí limonády
- 2 polévkové lžíce šťávy z třešní
- 2 lžíce datlového sirupu
- 4 sklenice vody
- 1 grapefruit (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Smíchejte grepovou šťávu, limonádu, třešňovou šťávu, datlový sirup a vodu ve džbánu a dejte na 15-20 minut do chladničky.
- Nápoj nalijte do sklenice, ozdobte plátky grepu a ihned podávejte.
Domácí havajský punč
Přeneste se na chvíli k moři pomocí pravého havajského nealko punče. Příprava je sice o trochu složitější, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Budete potřebovat:
- 2 sklenice vody
- 1 mučenku
- 1 sklenici ananasové šťávy
- 2 sklenice nektaru z guavy
- ½ sklenice pomerančové šťávy
- ½ sklenice jablečné šťávy
- ½ sklenice papájového nektaru
- ¼ sklenice meruňkového nektaru
- ¾ sklenice datlového sirupu
- ½ lžíce přírodního červeného potravinářského barviva nebo brusinkové šťávy
Postup přípravy:
- Maracuju rozmixujte ve sklenici vody na hladkou tekutinu.
- Tekutinu přeceďte do punčové mísy s jemným sítkem.
- Do punčové mísy přidejte zbývající vodu a všechny ostatní přísady a šlehejte, dokud se datlový sirup nerozpustí.
- Nápoj uložte na hodinu do chladničky.
Okurka a limetka
Okurka je nejenom velmi osvěžující v horkých letních dnech, ale také obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Jen si na tenhle koktejl budete muset chvíli počkat.
Budete potřebovat:
- 1 okurku (nahrubo nakrájenou)
- 2 čerstvé limetky (odšťavněné)
- 100 g třtinového cukru
- 200 ml vody
Postup přípravy:
- Rozpusťte cukr s 200 ml vody a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Okurku rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru, abyste získali hladké pyré.
- Přecedíme ho do mísy přes jemné sítko a jemně přitlačíme lžičkou, abychom získali šťávu.
- Přidejte cukrový sirup a směs opět přeceďte do vzduchotěšné sklenice. Přidejte limetkovou šťávu a uložte na dva týdny do chladničky.
- Pro podávání nalijte 30 až 40 ml směsi do koktejlové sklenice, přidejte sklenici zázvorového piva a ihned podávejte.
Rybízová mňamka
Rybíz je známý pro svou kyselou chuť – zkuste z něj ale vytvořit dokonalý nealko koktejl!
Budete potřebovat:
- 500 g černého rybízu
- 200 g třtinového cukru
- 100 ml zázvorové limonády
- 300 ml vody
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíci citronové kůry
Postup přípravy:
- V hrnci rozpustíme třtinový cukr a 300 ml vody a na mírném ohni svaříme na řídký sirup.
- Zmírníme teplotu a do sirupu přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu a černý rybíz.
- Směs vařte na mírném ohni 15-20 minut nebo dokud černý rybíz nezměkne. Vypněte oheň a nechte směs vychladnout.
- Směs přelijte do mísy přes jemné sítko vyložené mušelínovým plátnem. Uchovávejte v chladničce po dobu až jednoho měsíce.
- Při podávání smíchejte 25 ml výsledné směsi a 100 ml zázvorové limonády.
Malinové osvěžení
Děti milují lesní ovoce, připravte jim proto dokonalé malinové osvěžení.
Budete potřebovat:
- 500 g čerstvých malin (nasekaných)
- 250 ml datlového sirupu
- 300 ml vody
- 1 šálek zázvorové limonády
- 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 lžíci čerstvé limetkové kůry
Postup přípravy:
- Vložte maliny, datlový sirup, vodu a limetkovou kůru do velkého hrnce a vařte na mírném ohni.
- Směs vařte za mírného míchání, dokud maliny nezměknou a směs nezhoustne. Vypněte oheň a nechte směs deset minut vychladnout.
- Přidejte limetkovou šťávu, dobře promíchejte a přeceďte ji do velké mísy přes jemné sítko vyložené mušelínovým plátnem.
- Směs přelijte do vzduchotěsné sklenice, uzavřete ji a uložte do chladničky až na měsíc.
- 30 ml směsi doplňte sklenicí zázvorové limonády a podávejte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bylinky v kuchyni: Kdy je používat a jak sklízet?
3 tipy na zdravé svačiny pro děti do školy