Hledáte změnu ve výběru bezlepkového pečiva pro vaše dítě? Pak se zkuste vrátit k tradicím a upečte bezlepkový kváskový chléb. Jedná se sice o zdlouhavější a náročnější recept, ale výsledek bude stát za to. Chléb z kvásku vydrží mnohem déle než chléb kvasnicový, je stravitelnější a obsahuje více vitamínů. Samozřejmě má také lepší chuť, což vaše dítě jistě ocení a bude překvapené změnou na svém dětském jídelním stole. Kvásek se sice připravuje z žitné mouky, ale lze ho vypěstovat i z mouky bezlepkové. Kváskový bezlepkový chléb je možno i zakoupit, ale domácí varianta vám umožní úpravy a přísady podle preferencí vašeho potomka.
Jak získat kvásek
Kvásek pro bezlepkový chléb lze získat několika způsoby. Nejjednodušší je zakoupit ho v prodejně se zdravou výživou. Takových prodejen však není mnoho. Pokud zakoupíte kvásek sušený, počítejte s tím, že ho budete muset nechat plně obnovit v trošce teplé vody. Kvásek vám může také poskytnout někdo, kdo sám kváskový chléb peče. Pokud nikoho takového neznáte, můžete využít kváskovou mapu na internetu a najít někoho blízko ve svém okolí. Samozřejmě si kvásek můžete vyrobit i doma. Cca 100 ml mouky naředíte vlažnou vodou na řídké těsto a umístíte do zavařovací sklenice. Utěsníte a necháte stát na teplém místě. Druhý den a třetí den vždy přidáte 100 ml mouky a vodu. Kvásek by měl výrazně zvětšit svůj objem a pracovat. V tu dobu už je vhodný pro přípravu chleba.
Vlastní výroba bezlepkového chleba
Při dalším postupu budete potřebovat následující suroviny: mouka Jizerka, cca 500g, 350 ml vody, 250g kvásku z Jizerky, sůl, olivový olej, kmín, semínka. Suroviny můžete promísit ručně nebo v domácí pekárně. Olivový olej (přibližně tři lžíce), kmín a semínka se přidávají až nakonec. Hmotu je nutné opravdu důkladně propracovat, počítejte s delší dobou kynutí než u těsta připraveného s kvasnicemi. I pro kynutí můžete využít domácí pekárnu na program pro kynutá těsta, po proběhnutí programu nechte ještě znovu kynout (až 4 hodiny). Pak vypracujte bochníček a před pečením ještě nechte kynout. Potřete vodou a pečte v troubě na 180 stupňů cca 1 – 1,5 hodiny. Chléb můžete upéct i v pekárně při klasickém programu pečení, také cca 1,5 hodiny
Experimentujte, dochucujte, upravujte
Pokud by se vám první chléb příliš nezdařil, nezoufejte. Pečení kváskového chleba je malá věda a vyžaduje více pokusů a zkušeností. Dochucovat můžete nejen kmínem a solí, ale pokud má vaše dítě rádo aromatičtější chleba, přidejte také fenykl a další koření. Fantazii se meze nekladou. Také různé druhy semínek a ořechy mohou být zpestřením každodenního pečiva. A nezapomeňte podávat domácí bezlepkový chleba na přitažlivých talířcích nebo ošatkách a v kombinaci s barevným prostíráním – upravené a lákavé prostředí vždy zvyšuje chuť k jídlu.