Dětská strava a mikrovlnná trouba – jde to dohromady?

od Bc. Lucie Drahošová
0 komentář

Jednou z velkých „vychytávek“ moderní doby je mikrovlnná trouba, která umožňuje rychlý ohřev jídla. Někteří lidé v ní dokonce i vaří či grilují, jiní by v ní neohřáli ani jídlo pro psa, natož pro dítě. Podle jedněch je to skvělý pomocník, podle jiných životu nebezpečná věc. Jak je to ale doopravdy, a co když chcete v „mikrovlnce“ ohřívat třeba příkrmy pro kojence?

Příprava kašovitých příkrmů a později i klasických dětských jídel vždy obnáší také ohřev jídla. Většina maminek vaří či nakupuje jídla do zásoby a jednotlivé porce pak dítěti ohřívá, což je přirozené. Mohlo by se zdát, že na ohřevu jídla nic není. Ve skutečnosti jsou tu ale dva tábory, kdy jeden zastává ohřívání v mikrovlnné troubě, druhý naopak ve vodní lázni. Důvodem jsou obavy z negativních vlivů mikrovlnné trouby. Ty jsou ale mnohdy neopodstatněné.

Pravda číslo 1: Ohřev není rovnoměrný

Ohřev v mikrovlnné troubě není rovnoměrný v celém objemu jídla. To ale platí zejména pro velké porce jídla různorodé konzistence (maso, příloha, omáčka) a rychlý ohřev o vysoké intenzitě. U malé dávky kašovitého příkrmu bude nerovnoměrnost jen minimální, zejména při pomalém ohřevu. Přesto je ale vždy potřeba celou porci promíchat, teplotu tím sjednotit, a pochopitelně zkusit, zda je jídlo pro dítě přiměřeně teplé.

Pravda číslo 2: Mikrovlny do jídla uvolňují škodlivé látky

Pokud budete ohřívat v mikrovlnné troubě jídlo v plastových nádobách, které nejsou určeny k ohřevu v mikrovlnné troubě, je skutečně možné, že se z nich budou do jídla uvolňovat nežádoucí látky. Pro ohřev v mikrovlnné troubě proto vždy používejte pouze nádobí, které je pro tyto účely určeno. Pak vám žádné nebezpečí nehrozí.

Mýtus číslo 1: Mikrovlny poškozují zdraví

Pobyt v blízkosti mikrovlnné trouby, stejně jako konzumace jídla ohřívaného v „mikrovlnce“ nijak nepoškozuje zdraví. Mikrovlny jsou jen jednoduché, neškodné elektromagnetické vlny, které se nacházejí na vlnovém spektru mezi infračerveným zářením a rádiovými a televizními vlnami.

Mýtu číslo 2: Mikrovlnná trouba ničí vitaminy a živiny

Odborné testy tento fakt neprokázaly, naopak dokonce při testech srovnávajících ohřev na sporáku a ohřev v mikrovlnné troubě u některých potravin údajně mikrovlnná trouba zanechává v potravinách vyšší obsah vitaminů. Tuto informaci uvádí například Evropská rada potravinářských informací (EUFIC).

Podtrženo sečteno, pokud budete dítěti ve vhodné nádobě a pozvolna ohřívat jídlo, žádná újma mu nehrozí. Vy navíc ušetříte čas i finance, neboť mikrovlnná trouba je úspornější i rychlejší než všechny další metody ohřevu.

Mohlo by se vám také líbit: