Ovesné vločky 5x jinak: Připravte si chutné domácí müsli k snídani

od Michaela Romanová
0 komentář
müsli

Jste doma s dětmi a ráno docela bojujete se snídaněmi, protože prostě nemáte čas cokoli vymýšlet? Zkuste si připravit do zásoby křupavé müsli, což je nejenom rychlá snídaně, kterou máte vždy po ruce, ale také svému tělu dodáte spoustu vitamínů a vlákniny a budete vědět, že nekonzumujete množství cukru, kterého je v kupovaných müsli víc, než je zdrávo.

Snídaňové müsli

Tento recept připravte již večer, abyste měly ráno zdravou a chutnou snídani.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ¾ hrnku mléka
  • 1 lžíce cukru
  • ¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hruška zbavená jádřinců a nakrájená na kostky
  • ½ hrnku červených hroznů bez pecek, podélně rozpůlených nebo rozčtvrcených.

Postup přípravy:

  1. V malé misce smíchejte ovesné vločky, mléko a cukr.
  2. Na malé pánvi opečte vlašské ořechy na středním ohni, dokud lehce nezhnědnou – 4 až 6 minut. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Vmíchejte do směsi spolu s hruškami a hrozny.
  4. Směs přikryjte plastovou fólií a dejte do ledničky přes noc.

Müsli s vysokým obsahem vlákniny

Připravte si vlastní müsli plné vlákniny a skvělé chuti z ovesných vloček, které dodávají energii s pomalým uvolňováním, lněného semínka a meruněk.

Budete potřebovat:

  • 300 g ovesných vloček
  • 25 g pšeničných klíčků
  • 100 g tmavých rozinek
  • 140 g meruněk nakrájených na kousky
  • 50 g lněného semínka

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience smíchejte ve velké míse.
  2. Nechte v lednici alespoň hodinu odležet.
  3. Před podáváním zalijte směs vychlazeným mlékem a nechte několik minut nasáknout.
snídaně

Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den! (foto: pexels/Maria Petersson)

Müsli s granolou a třešněmi

Budete potřebovat:

  • 175 g směsi ořechů
  • 450 g ovesných vloček
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml tekutého medu
  • Sušené třešně

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Ve velké míse smíchejte ořechy s ovesnými vločkami, sezamem, slunečnicovými semínky a špetkou soli.
  3. Odměřte olej a nalijte ho do směsi, poté odměřte med.
  4. Promíchejte vidličkou, abyste rozbili případné velké hrudky vloček.
  5. Směs nalijte na velký plech, nejlépe nepřilnavý, v tenké vrstvě.
  6. Pečte 20-25 minut, přičemž alespoň dvakrát dobře promíchejte, dokud není zlatavá.
  7. Přendejte do velké mísy a nechte vychladnout.
  8. Vmíchejte třešně a podávejte s vychlazeným mlékem.

Křupavé ovesné müsli s broskví a jogurtem

Budete potřebovat:

  • 50 g sušených meruněk
  • ½ lžíce řepkového oleje
  • 3 velká vejce, pouze bílky
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 lžíci skořice
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 25 g sušeného kokosu
  • 25 g mandlových vloček
  • 25 g dýňových semínek
  • 3 kelímky bio jogurtu
  • 3 broskve

Postup přípravy:

  1. Rozehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vyložte velký plech pečicím papírem.
  2. Meruňky, olej a bílky vyklopte do mísy a rozmixujte je ručním mixérem dohladka.
  3. Vmíchejte ovesné vločky, skořici a vanilku, a poté vmíchejte sušený kokos, mandle a dýňová semínka.
  4. Směsi spojte, aby se vytvořila struktura granoly, a poté je v jedné vrstvě rozprostřete na vyložený plech.
  5. Pečte 15 minut, pak promíchejte a pečte dalších 10 minut, dokud nebude směs zlatavá a křupavá.
  6. Granolu nechte na plechu zcela vychladnout, a poté ji vsypte do velké vzduchotěsné sklenice nebo nádoby.
  7. Do každé misky přidejte bio jogurt a navrch dejte půlku broskve nakrájené na plátky.
granola

Připravenou granolu nebo müsli ráno jen popadnete a zalijete mlékem nebo jogurtem. (foto: pexels/Maria Bortolotto)

Křupavá javorová granola

Budete potřebovat:

  • 140 g blanšírovaných lískových oříšků
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g kešu
  • 25 g piniových oříšků
  • 4 datle nakrájené na plátky
  • 75 ml javorového sirupu
  • 25 g hnědého cukru
  • 1 lžíci olivového oleje

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  2. Lískové oříšky, dýňová semínka, slunečnicová semínka, kešu oříšky, piniové oříšky a datle nahrubo rozmixujte v kuchyňském robotu a přendejte do mísy.
  3. V malém hrnci přiveďte k varu javorový sirup, cukr a olivový olej.
  4. Zalijte granolu a dobře promíchejte.
  5. Rozprostřete na velký plech a pečte 35-40 minut za pravidelného obracení, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
  6. Před podáváním nechte vychladnout ve velké míse a podávejte jako klasické müsli.

Který recept vyzkoušíte jako první?

Dětská strava a mikrovlnná trouba: Jde to dohromady?

3 nejlepší kojenecké recepty aneb začínáme s příkrmy

Mohlo by se vám také líbit: