5 tipů, jak před porodem přirozeně změkčit děložní čípek

od Nikol Kolomazníková
0 komentář
čípek

Děložní hrdlo je otvor v dolní části dělohy, který se otevírá a zavírá podle potřeby v různých fázích ženských cyklů. Otevírá se během ovulace, aby spermie mohly přistupovat k děloze. Během těhotenství je děložní hrdlo naopak pevně uzavřené, aby se zabránilo tomu, že se něco dostane dovnitř a ohrozilo pohodu dítěte. Pro porod je pak potřeba, aby čípek změknul. Lze ale jeho změknutí podpořit přirozenou cestou?

Jak dlouho trvá, než děložní čípek změkne?

Ženská těla jsou různá a neexistuje přesná doba pro zrání děložního čípku. Během posledních týdnů těhotenství se tak děje v momentu, kdy se děložní hrdlo začíná připravovat na porod. Jak se blíží porod, děložní hrdlo změkčuje a připravuje se na svou nejdůležitější roli – dilataci, aby dítě mohlo sestoupit do porodních cest.

Zrání děložního čípku může u každé ženy trvat jinak dlouho. Dokonce i u stejné ženy bude každé těhotenství jiné. Cervikální zrání obvykle trvá déle v prvním těhotenství, protože je to poprvé, kdy se tento přirozený proces stal.

porod

Každé těhotenství je jiné a stejně tak doba zrání děložního čípku. (foto: depositphotos)

Jak změkčit děložní čípek doma přirozeně

Ženy často chtějí vědět, jaké přírodní metody by mohly pomoci s cervikálním zráním děložního hrdla. Existuje několik přírodních tipů, které můžete vyzkoušet. Nutno ale předem dodat, že žádný z nich není záruka toho, že opravdu dojde ke změknutí čípku.

Například tyto potraviny mají takovou pověst, a mnozí věří tomu, že tento proces dokážou urychlit:

  • Datle
  • Ananas
  • Kořeněná jídla
  • Malinový listový čaj
  • Kopřivový čaj

Stimulace bradavek

Během stimulace bradavek se uvolňuje oxytocin, aby se věci dostaly do pohybu, pokud je porod tzv. na spadnutí. Bradavky si může žena stimulovat sama, mnohem příjemnější to ale může být v případě, kdy tuhle aktivitu přenecháte na partnerovi, například v rámci nějakých sexuálních hrátek – těm se v případě, kdy těhotenství probíhá bez komplikací a vše je naprosto v pořádku, můžete věnovat i počas toho, co čekáte miminko.

Orgasmus

Mít orgasmus je druhou největší příležitostí pro uvolnění oxytocinu. I tady si žena může vypomoci sama, nebo o pomoc požádat partnera. Zvolte takovou možnost, která je pro vás příjemnější, rozhodně se však do ničeho nenuťte a nedělejte nic, co nechcete.

Spermie

Spermie jsou plné prostaglandinů, což jsou hormony, které pomáhají s dozráváním děložního čípku. Samotný děložní čípek hraje důležitou roli v tom, zda je prostaglandinům dovoleno jej modifikovat. Prostaglandiny přítomné v děložním čípku nebudou schopné jej upravit, pokud děložní hrdlo není připravené. Když už je však „jeho čas”, prostaglandinové receptory přítomné v děložním čípku budou reagovat na prostaglandiny ve spermatu.

Ricinový olej

Ricinový olej se používá po mnoho desetiletí jako jeden z přirozených způsobů, jak vyvolat porod. Zkuste si o ricinovém oleji něco více dohledat na internetu, nebo se o jeho použití poraďte se svým ošetřujícím gynekologem.

gynekolog

Existuje několik způsobů, jak můžete zrání čípku před porodem podpořit. (foto: depositphotos)

Může děložní čípek dozrát přes noc?

Jak již bylo zmíněno dříve, těhotenství a porod se liší u každé ženy. Zatímco u některých dochází k postupnému zrání děložního čípku a může to trvat i několik dní, u jiných žen to přijde doslova ráz na ráz. Takže ano, může se stát, že děložní čípek tzv. dozraje přes noc a zatímco včera to na porod nevypadalo, ráno se můžete probudit se silnými kontrakcemi.

Váš děložní čípek může dozrát během několika hodin. Toto rychlé zrání děložního čípku se však častěji vyskytuje u žen, které měly předchozí děti, protože děložní čípek již prošel procesem změkčování a dilatace a je pro něj snazší rychleji se otevřít v budoucích těhotenstvích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Epidurál – ano, nebo ne?

Dula jako pomoc u porodu, nebo spoléhat sama na sebe?

Mohlo by se vám také líbit: